Постинг
10.11.2017 05:40 -
Властелинът на плодовете! Това е индийското манго! Мангото Осигурява най-много вещества, нужни на тялото. Цели 10 пъти над българската царица Ябълка и 3 пъти н
Властелинът на плодовете! Това е индийското манго! Мангото Осигурява най-много вещества, нужни на тялото. Цели 10 пъти над българската царица Ябълка и 3 пъти над африканския цар Банан. Наричат плодът-манго суперплод.
Мангото (Mangifera) е индийско тропическо растение. Плодовете са овални, с жълто-червена кора. Отглеждано отпреди 4 хил. години, става любим плод на знатните и за простолюдието в Индия.
В Европа мангото идва след завоевателния поход на Александър Македонски и винаги се е считал за деликатес.
Неговата сочна вътрешност е много сладка и има различни вкусови оттенъци – бананово-лимонов, на праскова, на диня.
Мангото може да тежи от 100 гр. до 2-3 кг. В центъра на плода се намира голяма продълговато-плоска костилка.
Мангото съдържа:
1. Богат на Бета-Каротин е неговата жълтеникава месеста част. По съдържание надминава дори и моркова!
2. Високото съдържание на бета-каротин играе ролята на Антиоксидант и Предпазва кожата от лошото влияние на околната среда.
3. Много богат е на Витамини от групите на:
Витамин В, С и А. Cъдържат почти всички останали витамини.
4. Богат е на Желязо, Калии и Др. полезни вещества.
5. Наличието на Големи количества Биологично активни вещества, го прави един от Лечебните плодове използвани в Традиционната индийска Медицина.
6. Мангото е много подходящ продукт при Кокошата слепота.
7. Плодовата киселина стимулира храносмилането.
8. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата.
9. Един плод манго - около 640 гр., покрива 1/3 от дневната потребност на организма от Калии и видимо Понижава Кръвното налягане.
10. Сокът от манго е полезен при Малокръвие, Засилва апетита.
11. Сокът му способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове, затова той може да се използва в изготвянето на диета при атеросклероза.
12. Флавоноиди (кемпферол), Полифеноли (кварцетин), Tанини, Галиева киселина, Kафеена киселина.
Превенция заболявания.
Поради наличието на голям брой антиоксиданти, плодът успешно се бори срещу възпроизвеждане на раковите клетки.Способност на манго спре развитието на злокачествено заболяване в ранен етап в гърдата, на белите дробове, в устата, на дебелото черво и ректум-черво, на матката, на простатата, стомаха.
Мангото е годен за консумация, когато цветът на кората му е жълто-оранжево-червен:
Мангото се оставя да дозрее на стайна температура. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Вече узряло, може да се съхранява в хладилника още около месец.
Когато мангото е зелено или със зелени петна, значи все още не е узряло, а когато е черно или чернеещо, вече е презряло. Добре е плодът да се консумира до 1 седмица след като узрее.
Мангото е най-консумираният плод в света, свеж, в плодови салати, в плодови пюрета от манго, различни и десерти, парфета, нектар/сок от манго, туршия от манго, консервирано манго, сушено и замразено манго.
Половината от цялата световна Манго-продукция се произвежда и изцяло консумира от Основния производител - Индия.
За световния пазар износители на мангото са от останалите тропически страни: Китай, Тайланд, Индонезия, Пакистан, Филипините, Виетнам, Бангладеш, Мексико, Кения, Египет, Израел, южните части на САЩ, Израел...
Манго, произведено в Африка е рядкост.
Мангото е най-произвежданият и отглеждан плод в света – обхваща половината от световното количество произведени плодове.
Дървото-манго е вечнозелено, с много големи размери – достига височина над 40 метра.
Клоните му са на гъсто, с плътна листна маса. Ражда много на брой плодове, които узряват за 3-6 месеца. Големината им е около 10-12 см и обикновено се берат докато са все още зелени.
Освен като храна, манго се използва и като оцветител и овкусител в хранително-вкусовата промишленост, в протеинови вафли, шейкове и други.
Плодът на дървото манго е годен за консумация, когато цветът на кората му е жълто-оранжево-червен.
----
http://www.youtube.com/watch?v=dMjbII4caBE
http://www.youtube.com/watch?v=3fH4YRB7-iw
http://www.youtube.com/watch?v=jbWsCISLDho
http://www.youtube.com/watch?v=tbz-RbXQQbY
==
Мангото (Mangifera) е индийско тропическо растение. Плодовете са овални, с жълто-червена кора. Отглеждано отпреди 4 хил. години, става любим плод на знатните и за простолюдието в Индия.
В Европа мангото идва след завоевателния поход на Александър Македонски и винаги се е считал за деликатес.
Неговата сочна вътрешност е много сладка и има различни вкусови оттенъци – бананово-лимонов, на праскова, на диня.
Мангото може да тежи от 100 гр. до 2-3 кг. В центъра на плода се намира голяма продълговато-плоска костилка.
Хранителни вещества в 100 g продукт (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 250 kJ (60 kcal) |
Carbohydrates | 15 g |
Sugars | 13.7 |
Dietary fiber | 1.6 g |
Fat | 0.38 g |
Protein | 0.82 g |
Vitamins | |
Vitamin A equiv. beta-carotene lutein zeaxanthin | (7%) 54 μg (6%) 640 μg 23 μg |
Thiamine (B1) | (2%) 0.028 mg |
Riboflavin (B2) | (3%) 0.038 mg |
Niacin (B3) | (4%) 0.669 mg |
Pantothenic acid (B5) | (4%) 0.197 mg |
Vitamin B6 | (9%) 0.119 mg |
Folate (B9) | (11%) 43 μg |
Choline | (2%) 7.6 mg |
Vitamin C | (44%) 36.4 mg |
Vitamin E | (6%) 0.9 mg |
Vitamin K | (4%) 4.2 μg |
Minerals | |
Calcium | (1%) 11 mg |
Iron | (1%) 0.16 mg |
Magnesium | (3%) 10 mg |
Manganese | (3%) 0.063 mg |
Phosphorus | (2%) 14 mg |
Potassium | (4%) 168 mg |
Sodium | (0%) 1 mg |
Zinc | (1%) 0.09 mg |
1. Богат на Бета-Каротин е неговата жълтеникава месеста част. По съдържание надминава дори и моркова!
2. Високото съдържание на бета-каротин играе ролята на Антиоксидант и Предпазва кожата от лошото влияние на околната среда.
3. Много богат е на Витамини от групите на:
Витамин В, С и А. Cъдържат почти всички останали витамини.
4. Богат е на Желязо, Калии и Др. полезни вещества.
5. Наличието на Големи количества Биологично активни вещества, го прави един от Лечебните плодове използвани в Традиционната индийска Медицина.
6. Мангото е много подходящ продукт при Кокошата слепота.
7. Плодовата киселина стимулира храносмилането.
8. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата.
9. Един плод манго - около 640 гр., покрива 1/3 от дневната потребност на организма от Калии и видимо Понижава Кръвното налягане.
10. Сокът от манго е полезен при Малокръвие, Засилва апетита.
11. Сокът му способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове, затова той може да се използва в изготвянето на диета при атеросклероза.
12. Флавоноиди (кемпферол), Полифеноли (кварцетин), Tанини, Галиева киселина, Kафеена киселина.
Превенция заболявания.
Поради наличието на голям брой антиоксиданти, плодът успешно се бори срещу възпроизвеждане на раковите клетки.Способност на манго спре развитието на злокачествено заболяване в ранен етап в гърдата, на белите дробове, в устата, на дебелото черво и ректум-черво, на матката, на простатата, стомаха.
Мангото е годен за консумация, когато цветът на кората му е жълто-оранжево-червен:
Мангото се оставя да дозрее на стайна температура. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Вече узряло, може да се съхранява в хладилника още около месец.
Когато мангото е зелено или със зелени петна, значи все още не е узряло, а когато е черно или чернеещо, вече е презряло. Добре е плодът да се консумира до 1 седмица след като узрее.
Мангото е най-консумираният плод в света, свеж, в плодови салати, в плодови пюрета от манго, различни и десерти, парфета, нектар/сок от манго, туршия от манго, консервирано манго, сушено и замразено манго.
Половината от цялата световна Манго-продукция се произвежда и изцяло консумира от Основния производител - Индия.
За световния пазар износители на мангото са от останалите тропически страни: Китай, Тайланд, Индонезия, Пакистан, Филипините, Виетнам, Бангладеш, Мексико, Кения, Египет, Израел, южните части на САЩ, Израел...
Манго, произведено в Африка е рядкост.
Мангото е най-произвежданият и отглеждан плод в света – обхваща половината от световното количество произведени плодове.
Дървото-манго е вечнозелено, с много големи размери – достига височина над 40 метра.
Клоните му са на гъсто, с плътна листна маса. Ражда много на брой плодове, които узряват за 3-6 месеца. Големината им е около 10-12 см и обикновено се берат докато са все още зелени.
Освен като храна, манго се използва и като оцветител и овкусител в хранително-вкусовата промишленост, в протеинови вафли, шейкове и други.
Плодът на дървото манго е годен за консумация, когато цветът на кората му е жълто-оранжево-червен.
----
http://www.youtube.com/watch?v=dMjbII4caBE
http://www.youtube.com/watch?v=3fH4YRB7-iw
http://www.youtube.com/watch?v=jbWsCISLDho
http://www.youtube.com/watch?v=tbz-RbXQQbY
==
Няма коментари