Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2017 05:40 - Властелинът на плодовете! Това е индийското манго! Мангото Осигурява най-много вещества, нужни на тялото. Цели 10 пъти над българската царица Ябълка и 3 пъти н
Автор: zdravkozdrav Категория: Рецепти   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
2



Властелинът на плодовете! Това е индийското манго! Мангото Осигурява най-много вещества, нужни на тялото. Цели 10 пъти над българската царица  Ябълка и 3 пъти над африканския цар Банан. Наричат плодът-манго суперплод. 
  Мангото (Mangifera) е индийско тропическо растение. Плодовете са овални, с жълто-червена кора. Отглеждано отпреди 4 хил. години, става любим плод на знатните и за простолюдието в Индия.
  В Европа мангото идва след завоевателния поход на Александър Македонски и винаги се е считал за деликатес.
  Неговата сочна вътрешност е много сладка и има различни вкусови оттенъци – бананово-лимонов, на праскова, на диня.
  Мангото може да тежи от 100 гр. до 2-3 кг. В центъра на плода се намира голяма продълговато-плоска костилка.

Хранителни вещества в 100 g продукт (3.5 oz)
Energy 250 kJ (60 kcal)
 
Carbohydrates 15 g
Sugars 13.7
Dietary fiber 1.6 g
 
Fat 0.38 g
 
Protein 0.82 g
 
Vitamins
Vitamin A equiv. beta-carotene lutein zeaxanthin (7%) 54 μg (6%) 640 μg 23 μg
Thiamine (B1) (2%) 0.028 mg
Riboflavin (B2) (3%) 0.038 mg
Niacin (B3) (4%) 0.669 mg
Pantothenic acid (B5) (4%) 0.197 mg
Vitamin B6 (9%) 0.119 mg
Folate (B9) (11%) 43 μg
Choline (2%) 7.6 mg
Vitamin C (44%) 36.4 mg
Vitamin E (6%) 0.9 mg
Vitamin K (4%) 4.2 μg
 
Minerals
Calcium (1%) 11 mg
Iron (1%) 0.16 mg
Magnesium (3%) 10 mg
Manganese (3%) 0.063 mg
Phosphorus (2%) 14 mg
Potassium (4%) 168 mg
Sodium (0%) 1 mg
Zinc (1%) 0.09 mg
                     Мангото съдържа:
1. Богат на Бета-Каротин е неговата жълтеникава месеста част. По съдържание надминава дори и моркова!

2.
Високото съдържание на бета-каротин играе ролята на Антиоксидант и Предпазва кожата от лошото влияние на околната среда.
3. Много богат е на Витамини от групите на:
Витамин В, С и А. Cъдържат почти всички останали витамини.
4. Богат е на Желязо, Калии и Др. полезни вещества.

5. Наличието на Големи количества Биологично активни вещества, го прави един от Лечебните плодове използвани в Традиционната индийска Медицина.
6. Мангото е много подходящ продукт при Кокошата слепота.
7. Плодовата киселина стимулира храносмилането.
8. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата.
9. Един плод манго - около 640 гр., покрива 1/3 от дневната потребност на организма от Калии и видимо Понижава Кръвното налягане.
10. Сокът от манго  е полезен при Малокръвие, Засилва апетита.
11. Сокът му способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове, затова той може да се използва в изготвянето на диета при атеросклероза.
12. Флавоноиди (кемпферол), Полифеноли (кварцетин), Tанини, Галиева киселина, Kафеена киселина.
                
                     Превенция заболявания.
  Поради наличието на голям брой антиоксиданти, плодът успешно се бори срещу възпроизвеждане на раковите клетки.Способност на манго спре развитието на злокачествено заболяване в ранен етап в гърдата, на белите дробове, в устата, на дебелото черво и ректум-черво, на матката, на простатата, стомаха.

                      
Мангото е годен за консумация, когато цветът на кората му е жълто-оранжево-червен:
  Мангото се оставя да дозрее на стайна температура. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Вече узряло, може да се съхранява в хладилника още около месец.

  Когато мангото е зелено или със зелени петна, значи все още не е узряло, а когато е черно или чернеещо, вече е презряло. Добре е плодът да се консумира до 1 седмица след като узрее.

  Мангото е най-консумираният плод в света, свеж, в плодови салати, в плодови пюрета от манго, различни и десерти, парфета, нектар/сок от манго, туршия от манго, консервирано манго, сушено и замразено манго.
  Половината от цялата световна Манго-продукция се произвежда и изцяло консумира от Основния производител - Индия.
  За световния пазар износители на мангото са от останалите тропически страни: Китай, Тайланд, Индонезия, Пакистан, Филипините, Виетнам, Бангладеш, Мексико, Кения, Египет, Израел, южните части на САЩ, Израел...
  Манго, произведено в Африка е рядкост.
  Мангото е най-произвежданият и отглеждан плод в света – обхваща половината от световното количество произведени плодове.
   
Дървото-манго е вечнозелено, с много големи размери – достига височина над 40 метра.
  Клоните му са на гъсто, с плътна листна маса. Ражда много на брой плодове, които узряват за 3-6 месеца. Големината им е около 10-12 см и обикновено се берат докато са все още зелени.
 Освен като храна, манго се използва и като оцветител и овкусител в хранително-вкусовата промишленост, в протеинови вафли, шейкове и други.
 Плодът на дървото манго е годен за консумация, когато цветът на кората му е жълто-оранжево-червен.
----
http://www.youtube.com/watch?v=dMjbII4caBE
http://www.youtube.com/watch?v=3fH4YRB7-iw
http://www.youtube.com/watch?v=jbWsCISLDho
http://www.youtube.com/watch?v=tbz-RbXQQbY

==



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravkozdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 61490
Постинги: 27
Коментари: 16
Гласове: 112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930