Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2017 03:36 - Между 40 и 60 години.Човек и перфектно да живее, един ден може да заболее от Артрит.Няма функциониращ човек,който не ползва движението на ръцете и краката си.С
Автор: zdravkozdrav Категория: Рецепти   
Прочетен: 2018 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 07.11.2017 05:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Движението на ръцете и краката става, благодарение на техните хрущяли и кости. А те с течение на времето се износват и започва:
Разграждането на хрущяла, изграждащ и поддържащ структурата на костната ни система. Това е заболяването, наречено Артрит.
Простоватата Народна медицина, макар и несъвършена, е в пъти по-стара и по-изпитана от научната, защото ползва хилядолетни практика на дедите ни по света и у нас.
Простоватата Народна медицина за Облекчаване на процеси свързани с Артрит.-------------
Лед.  Ябълков оцет.  Джинджифил.  Мед и канела.  Английска сол.  Зехтин.  Куркума.  Чесън.  Сминдух.  Рициново масло.  Сода.  Турта.  Мехлем от люляк.  Солена вода за пиене.  Чудната билка тученица.  Шунгит.  Люцерна.  Ангелика.  Арника.  Лют червен пипер.  Босвелия в аюрведа.  Целина.  Жен шен.  Хмел.  Риган.  Ананас.  Коприва.  Злато.  Ходене на море. Дафинов лист.  Чай от люцерна. Симптоми.  Ревматоиден артрит.  Артроза.  Хранене.  Аспирин.  Лечение в Баня.  Терапия биоптрон.  Гимнастика и цигун. Глюкозамин.  Целебрекс.  Други лекарства.  Гладуване. Препоръчвани доктори специалисти.  Физиотерапия.  Хомеопатия.  Йод.  Хомеопатия.  Реактивен, подагрозен, псориатичен и ревматоиден артрит, на ръцете и на краката.  На гръбначния стълб.
------------------------------
Заедно с лекарства, можете да опитате някои лесни, но много ефективни природни средства за подобряване на състоянието на вашите кости и намаляване на болката. Запознайте се с топ 31 на билки и природни средства, облекчаващи артрит.

  1. Лед.
Студената терапия с кубчета лек е изключително благоприятна за страдащите от мъчителния артрит. Болката при артрит често е непоносима
Използвайте лед, като напълните найлонова торбичка с натрошени кубчета. Редовното прилагане на лед върху засегнатата от артритна болка област намалява дразненето и намалява възпалението и отока в болната става .
Имайте предвид, че различните хора реагират по различен начин студена терапия. За някои тя носи желаното облекчение, а други просто не могат да издържат на студа.
Продължителността на тази процедура за домашно лечение на артрит трябва да бъде около двадесет минути, като е необходимо да я повторите няколко пъти на ден.
Поставете студен компрес върху мястото с най-силна болка и не забравяйте да сложите тънка кърпа върху кожата си преди да сложите, студения компрес, за да я предпазите от измръзване при директен контакт с леда.
  2. Ябълков оцет. Известният с лечебните си ползи ябълков оцет действа противовъзпалително. Той е средство за облекчаване на сковаността в ръцете и краката, причинена от артрит, благодарение на способността си превръща средата, в която действа, в алкална.
  Изпийте смес от топла вода (200 милилитра) + органичен ябълков оцет (20 грама) и малко мед. Приемайте еликсира всеки ден.
   Предлагаме Ви още една алтернативна рецепта, за чието приготвяне трябва да смесите половин лъжичка лют червен пипер (може и една четвърт, ако Ви е прекалено люто) в чаша предварително затоплен ябълков оцет.
   Накиснете болезненият участък в разтвора или направете компрес с него. Болният трябва да престои така петнадесет минути, след което да се изплакне с вода. Повтаряйте няколко пъти дневно, докато не усетите желаното подобрение.
  3. Джинджифил. Болката и възпалението при артрит се успокоява и с помощта на джинджифил. Благодарение на антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на вълшебния корен, използван като билка и подправка, спада отока и болката отшумява.
За да извлечете максимално полезните вещества, съдържащи се в джинджифила, добавяйте тази билка към храната си или приемайте чай от нея.
За да приготвите загряващата отвара с пиперлив вкус, използвайте малко парче джинджифил, което предварително трябва да нарежете на малки парченца или да настържете на ренде.
В продължение на десет минути трябва да се вари в петстотин грама вряла вода.
След това филтрирайте през цедка и пийте от отварата два-три пъти на ден, докато не настъпи желаното облекчение.
  4. Мед и канела.
Комбинацията от мед+ канела е добър естествен вариант за облекчаване на артритни болки. Благодарение на отличните си лечебни свойства тази комбинация помага на схванатите мускули и напрегнатите стави да се отпуснат.
   Медът е известен със силните си антисептични качества, а канелата има силно изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
   За да приготвите лековитата смес трябва да смесите една супена лъжица мед и с двойно по-малко количество канела на прах.
   Това е необходимото количество, което трябва да приемате всяка сутрин на гладно в продължение на няколко седмици. Преустановете приема, едва когато болката отшуми трайно.
   5. Английска сол. Известната с лечебните си качества английска сол действа добре за намаляване на сковаността, възпалението и болката, свързани с артрит.
  Лековитите кристалчета са богат източник на жизненоеобходимия елемент магнезий, който е от първостепенно значение за костната минерализация.
  При голяма част от пациентите се наблюдава деминерализация на костите.
Освен благоприятно си въздействие върху костите, магнезият оказва положителен и върху всички болки с нервен произход.
  В продължение на няколко месеца по три пъти седмично се киснете във вана с английска сол. Две чаши от лековитите кристали се изсипват в топлата вода във ваната. Ръцете и краката трябва да останат потопени в нея в продължение на двадесет-тридесет минути.
   6. Зехтин. Добре познатият ни зехтин е средство за намаляване възпалението и болката при артрит. Съединението oleocanthal, което присъства в състава на маслиненото масло, действа като блокатор на производството на ензимите СОХ-1 и СОХ-2. Те са главните виновници за възпалението в ставите и болката, която ни измъчва.
  Използвайте безценния зехтин като масажно масло. За по-силен обезболяващ ефект добавете няколко капки лавандулово масло в малко количество топъл зехтин.
  Приложете чрез масаж в засегнатата зона с нежни движения, които ще облекчават дискомфорта и възпалението.
  При приготвяне на ястията, които консумирате, използвайте зехтин, за да сведете до минимум вероятността от развитието на ревматоиден артрит.
   7. Куркума. Благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителни си свойства, подправката куркума е друга популярна съставка в народната медицина за облекчаване на артритни болки.
Добавете една чаена лъжичка от златистата подправка към чаша горещо мляко. Овкусете с лъжичка мед и приемайте лековитото мляко веднъж дневно.
Всекидневно може да приемате и една доза от следната смес – 20 грама куркума, сварена за десет минути в литър вода.
   8. Чесън. Известният с противовъзпалителните си свойства чесън е друга ефективна съставка, използвана за облекчаване на артритни болки.
  Това свое лечебно свойство чесънът дължи на съдържащата се в него сяра. Освен това той е богат на селен. Този микроелемент е известен с антиревматичните си свойства.
  Консумирайте редовно чесън, както в суров вид, така и преминал през термична обработка.
  Препоръчваме Ви да опитате и мехлем, приготвен от две скилидки чесън предварително нарязани и запържени в две супени лъжици синапено масло.
  След като маслото да се охлади и достигне до температура, приятна за допир с кожата, приложете го върху засегнатата област и нежно масажирайте с него. Повторете процеса, два пъти дневно, докато не настъпи подобрение.
   9. Сминдух. Противовъзпалителните и антиоксидантни ползи от подправката сминдух  (Trigonella foenum-graecum), помагат за лечение на възпаления, свързани с артрит.
Накиснете сминдух (една лъжичка семена от подправката в малко вода, които трябва да престоят една нощ). На сутринта отцедете от водата и изяжте семената. Повтаряйте ежедневно в продължение на няколко месеца.
   10. Рициново масло. Мощната лечебна сила на рициновото масло е друг начин за справяне с артритните болки. Съставката рицинова киселина, която влиза в състава на това незаменимо масло, действа на принципа на аналгетик.
  Нежно масажирайте с рициново масло засегнатата област. Изпълнявайте това поне по два пъти дневно за намаляване на болката. Можете също така да загреете 20 грама от лековитото масло и след това го разредите с чаша пресен портокалов сок.
  Пийте този сок преди хранене на закуска всеки ден и след няколко седмици ще забележите подобрение във Вашето състояние. Не прекалявайте с приема на това масло, тъй като то има силно изразено слабително действие.
   11. Сода за Пиене. Оралният прием на сода подобрява алкалната среда организма. Именно ниското съдържание на карбонатни соли е причината за заболявания като ревматоиден артрит, подагра и ревматизъм.
  Приемайте я в количество половин чаена лъжичка дневно, разтворена в чаша вода. Външно разтривайте засегнатите области със смес от сода и вода 1:10.
   12. Турта. image

Цветето турта е лек при артрит. Известното от бабините тефтери цвете турта (Tagetes erecta) е незаменимо при облекчаване на болките от артрит. Приемайте дневно по 40 капки от тинктурата, разтворени във вода. С лековития спиртен извлек може да се снабдите от аптеката.

    13. Мехлем от люляк. Ще се влюбите още повече в уханния люляк (Syringa) след като опитате рецептата, която Ви предлагаме за артрит. Напълнете една четвърт от чаша с цветове или пъпчици от уханното цвете и залейте с 200 милилитра спирт или ракия.
  Оставете две седмици на тъмно, прецедете и след това използвайте за масаж. Ако болката е много силна, със сместа може да си правите компрес.      
   14. Солена вода за пиене.
Неслучайно водата за пиене, към която сме добавили щипка сол, се нарича жива вода. Доктор Ферейдун Батманжелидж твърди, че пиенето на солена вода всеки ден (щипка сол на чаша вода) може не само да ни избави от артрита, но и да ни предпази от него.
Според него недостигът на вода в ставите е основната причина за артрит. (doctiming.bg)
   15. Тученица. Считаната за плевел тученица (Portulaca oleracea) е сигурен и ефективен начин да се преборите с болката в ставите. Приемайте растението в свеж вид, добавяйки го към салати, готвени ястия и дори баници.
   Благоприятното въздействие на тази билка при болезнени стави се дължи на съдържащите се в нея в големи количества магнезий, калий, калций и литий, които са от първостепенно значение за костната система.
  
16. Шунгит. Може би не сте чували никога за шунгит. Това е вид камък, извлечен от черни карбонатни скали. Поставен във вода, той не само я пречиства от хлор и замърсители, но и я насища с полезни елементи. Такава вода е полезна не само за външно приложение, но и за пиене. (mycoolportal.ru)
  При артрит добре действа вана с две чаши прах от шунгит (стои се двадесет минути) и компрес с вода, заредена с шунгит(времетраене на процедурата час и половина).
   17. Люцерна. Добре познатата ни люцерна (Medicago sativa) е единственото растение, в което се съдържат в комбинация витамините А, В, Е и К.
   Приемайте всекидневно сок от кълновете й, за да облекчите болката при артрит и да се избавите от нея за по-дълъг период. (Лечител.нет)
   18. Ангелика. Масаж с масло от ангелика (Angelica) или компреси с разредена тинктура 1:10 0блекчават артрита. При много силна болка процедурите може да се повторят няколко пъти дневно. (nanocom-bg.com)
   19. Арника. Извлек от лековитата арника (Arnica montana) неслучайно е компонент в десетки масажни кремове за ставни болки. Може да опитате и с чисто масло от арника да масажирате болезнените области.
   20. Лют червен пипер. Комбинацията кокосово масло (сто грама) +лют червен пипер (една лъжичка) е добър вариант да си приготвите у дома мехлем за масажи при артрит.
   21. Босвелия в Аюрведа. Компреси с тинктура босвелия (Boswellia) облекчават ставните болки. Традиционно използваната в Аюрведа билка може да приемате и във вид на добавка за лечение на ставни заболявания.
   22. Целина. Три пъти на ден пийте по сто грама сок преди хранене, приготвен от равни количества целина (Apium graveolens) +морков. Тази изпитан лек от народната медицина е избавил стотици от ставните болки.
   23. Жен шен. Приемайте всекидневно чай от жен шен (Panax Quinquefolius), но внимавайте с него. За облекчаване на артрита изберете американската,
а не азиатската билка. Доказано е, че азиатската влошава състоянието.
   24. Хмел. Приемайте три пъти на ден чай от хмел (Humulus Lupulus), за да се спасите от мъчителната болка в ставите. Доказано, че четири от влизащите в състава му 21 полезни вещества за нашия организъм, облекчават напрежението в ставите.
   25. Риган. Елементите с антиоксидантно действие, съдържащи се в ригана (Origanum Vulgare), избавят от болките, причинени от артрит. Приемайте по три чаши чай на ден от ароматна билка и не забравяйте да овкусявате с нея ястията си.
   26. Ананас. Благодарение на химикала бромелаин, съдържащ се в невероятно вкусния ананас, този плод има способността да спира отока в ставите и болката, предизвикана от артрит.
  Приемайте всекидневно по един средно голям ананас.
  Внимавайте с плода, ако сте бременна, тъй като води до контракции.
   27. Коприва. Билката коприва, на която е отредено специално място в тефтерите на баба, е средство за потушаване на ставните болки.
  Освен най-агресивния метод „напарване“, може да опитате и масаж със спиртен извлек (коприва, кисната две седмици в ракия).
  Консумирайте я под формата на чай или пийте таблетки.
   28-----------------
    29. Ходене на море. Морската вода и слънчевите бани безспорно са един от най-добрите методи за справяне с болката при артрит.
  Лечебната сила на морската вода доказано облекчава ставни проблеми. Облекчението настъпва в резултат от закаляването на ставите.
   30. Дафинов лист. Подправката дафинов лист има способността да пречиства ставите от солите и другите вредни вещества в тях, отговорни за артрита.
  Правете веднъж месечно следния тридневен лечебен курс с отвара дафинов лист.
  Пригответе я като варите за пет минути на водна баня една лъжица счукан дафинов лист в 300 грама вода. Изпийте на бавни глътки пред деня приготвеното количество, след като е престояло 4 часа след варенето. (rasper-bg.com)
   31. Чай от люцерна. Чай от семената на люцерна (една лъжичка на чаша вода, вари се пет минути) облекчава значително болката при артрит.
  В продължение на 14 дни пийте по три-четири дози от чая. (zdraventer.com)
-----------------------------------
    Заедно с изпълнението на тези рецепти, следвайте и съветите на лекаря си. Упражнения и физиотерапия със сигурност също ще Ви помогнат.                                          Симптоми. Мъчителният артрит протича с куп неприятни симптоми, изразяващи се в:
  • обща телесна отпадналост
  • болка и оток в областта на възпалените стави и сухожилията около тях
  • сутрешна скованост, която понякога продължава с часове
  • напрегнатост
  • раздразнителност
  • загуба на тегло
  • изменения в кръвните показатели – най-често се отчита анемия, както и други ставни заболявания
  • леко повишаване на телесната температура

   Най-често засегнати от него са хората на възраст между 40 и 60 години. Поради тази причина често лекарите отхвърлят възможността за поставянето на тази диагноза на деца, тийнейджъри и пациенти, по-млади от 40-годишна възраст.

                                     Ревматоиден артрит.
  Това всъщност е автоимунно заболяване. Специфичното за него и за всички заболявания от групата е, че тялото атакува болния орган, защото го приема на като дразнител.
  В случая, когато говорим за ревматоиден артрит, е важно да отбележим, че той не засяга само ставите, но и сухожилията около тяло. Тялото търси начин да пребори с“натрапника“. Имунната система се мобилизира и прави всичко възможно да изгони „неканения гост“.                                        Артроза.
  За разлика от ревматоидния артрит, с понятието артроза се означава ставни износвания, засягащи не само самата става, но и нейната обвивка.
  С термините артроза и остеоартрит се означава едно и също заболяване.
  Първото определение се използва предимно от специалистите в немскоговорящите страни, а второто от тези в англоговорящите страни.
  Измененията в ставите настъпват в зряла възраст – обикновено около 65 години.
  Две десетилетия по-рано застрашени от това състояние са по-често мъжете.
  След 55-годишна възраст и дамите попадат  в рисковата група.
  За разлика от различните видове артрити, артрозата не протича с изменения в телесната температура и състава на кръвта.                                        Хранене.
  Балансираното хранене при болните от артрит е от първостепенно значение за овладяване на заболяването. Препоръчва се консумацията на повече плодове и зеленчуци, тъй като те са богати на антиоксиданти.
  Към здравето на костите отношение има и консумацията на здравословните омега 3 и 6 киселини, които се съдържат в зехтина, лененото семе и тиквените семки. На пациентите със ставни проблеми се препоръчва изключването на местото и пшеницата от менюто. Протеини и белтъчини те могат да си набавят, консумирайки леща, елда и ядкови масла.
  Намаляването на солта също оказва положителен ефект върху състоянието на костите. Наред с това е задължително и въздържането от мазни храни, алкохол и тютюнопушене.  (artilanebg.com)
   Аспирин.

   Добре познатият ни аспирин е известно средство за облекчаване на болката, причинена от ставни проблеми. Въпреки, че много лекари го препоръчват като обезболяващо, спорен е фактът относно безопасността на употребата. Затова е най-добре да не се прекалява с него и да се потърси метод за трайно облекчаване на болката и дискомфорта, причинени от артрит.
   Лечение в курорт Баня.
   Алтернативен вариант за трайно облекчаване на болковия симптом и стопиране развитието на заболяването е лечението в Баня.
  Курортът се намира в подножието на Средна гора и е известен като Карловски минерални бани.
  Специфичният климат, нискоминерализраната минерална вода и находището на минерално-торфена кал го превръщат в балнеоложки център, подходящ за лечение на куп заболявания, включително и артрит.
  Специалистите, работещи в рехабилитационните центрове там, ще Ви назначат не само подходящия за Вашето състояние метод на лечение (балнеолечение, хелиотерапия, кинезитерапия и физиотерапия), но и ще Ви препоръчат подходящо хранене. (rehabilitation.bg)
   Терапия биоптрон.

   Уредът за светлинна терапия биоптрон е друг алтернативен метод за основно или допълващо лечение на артрит. Специфичният за него широк спектър на действие се изразява в един напълно безопасен начин за стимулиране на циркулацията на кръвта.
  Той лекува, изпращайки импулси до кожните тъкани и сухожилия, а от от там и до ставите. Въздействието може да се сравни с това при излагане на тялото на слънце, с тази разлика, че нагряването се осъществява без вредните УВ лъчи. Освен, че помага при различни видове артрит, тази терапия има и подмладяващ ефект, изразяващ се в повишения синтез на колаген. (yogamandala.net)
   Гимнастика и цигун.

   Правете на гимнастика по техниката на цигун има оздравителен ефект при ставни проблеми. Това древно китайско учение, което прилича повече на бойно изкуство заздравява ставите, действа укрепващо на сухожилията и на всички нервни окончания. Подходящо е за овладяване на мигрена, душевно безпокойство, артрит и ревматични заболявания.
  Специфичното за тази гимнастика е, че трябва да се изпълнява без тялото да се напряга. Добре е това да се осъществява ежедневно за постигането на бързи и трайни резултати. От съществено значение е техниката на дишане, която се описва като коремно дишане – първо се вдишва, а след това се издишва.
   Целебрекс.
  
Целебрекс намалява нивата на простагландините, причиняващи болка и оток при артрит. Тези вещества се синтезират от организма ни. Някои от тях са виновни за болката, но има и друг вид, които предпазват стомаха.
  Тъй като медикаментът блокира тяхното производство, той не се препоръчва при язва на стомаха. От приема му трябва да се въздържат и пациентите с чернодробни и сърдечни заболявания.
   Други лекарства.
   Освен познатите ни стероиди и нестероидни лекарстваа, за лечение на артрит се предписват медикаменти, принадлежащи към следните лекарствени групи:
  • Модифициращи – забавят прогресивното развитие  на заболяването и същевременно с това предпазват ставите и другите тъкани от увреждане
  • Имуносупресори – потискат дейността на имунната система и са особено ефективни при ревматоиден артрит
  • TNF-алфа инхибитори – намаляват сковаността седмица след първоначалния им прием
  • Биологични – действат като блокери на възпалителните процеси и факторите, водещи до тях ( revmatoiden-artrit.info)
    Гладуване.
   Може би сте чували, че чрез гладуване може да се избавите от артрита. Всъщност това не е така и този метод е резултатен в определени случаи.
  Подлагането на глад не бива да продължава повече от три дни, защото това крие сериозни рискове.
  Препоръчва се до него да прибягват пациенти с наднормено тегло, което се счита за виновник за ставните болки.
  Най-добрият вариант е болният да се подложи на балансирана диета и паралелно с това да увеличи двигателната си активност. (znam.bg)     
   Физиотерапия.
   Един от методите за лечение на артрит е чрез физиотерапия. Тя се съчетава както с медикаментозно, така и с билколечение.
  Този лечебен метод включва освен физикална терапия и магнитно поле, ултразвук, лед, вибрации и високочестотен ток. За разлика от медикаментите за лечение на артрит, този метод не крие рискове за здравето. Приложението му не нанася вреда нито върху целостта на кожата, върху сухожилията и ставните връзки.
  Особено подходящи са за пациенти с язва и гастрит, които не могат да приемат медикаменти. (health.bg)
   Хомеопатия.
   Ако сте решили да се доверите на известната като нежна медицина хомеопатия, знайте че тя предлага варианти за справяне с артрита. Ако болката се засилва в топло време чувствителността на болното място е повишена, подходящият хомеопатичен лек за Вас е есенен минзухар, по-известен като Колцикум.
  Ако болката се усилва в дъждовно време, приемайте рододендрон. В случай, че болковата симптоматика се обостря от продължително застояване на едно място и утихва след раздвижване, препоръчва се Рус Токсикодендрон (тетра).
  В противен случай, когато болката става нетърпима след продължително движение, приемайте Бриония алба (тиква).
  Първоначално лечебният курс е с продължителност от две седмици, като през този период се приемат до две гранулки. При необходимост трябва да се повтори. (bilki.bg)
   Йод.

   Превъзходен начин за потушаване на артритните болки е мазането с йод. Използвайте десет милилитра йодна тинктура, в която сте разтворили предварително пет стрити на прах аспирина. С течността намажете ръцете или краката. Сложете си чорапи или ръкавици и преспете така.
  Изпълнявайте това две седмици поред всяка вечер. След едномесечна почивка, повторете лечебния курс. (Фрамар.бг)
 
Реактивен, подагрозен, псориатичен и ревматоиден артрит, на ръцете и на краката.
  С понятието реактивен артрит се назовава състоянието, при което собствената имунна система атакува очите, пикочната, половата и храносмилателната система, освен ставите. Освен гореизброените органи и системи, заболяването е възможно да засегне бъбреците, черния дроб и сърцето. Понякога заболяването поразява и хрущяла на гръдния кош.
Подагрозен артрит е заболяване, което се проявява в резултат от отлагането на пикочна киселина. Това хронично заболяване прогресира във времето и състоянието на болния се влошава от наднормено тегло, дехидратация, консумацията на мазни храни  и алкохол. Важно за овладяване на заболяването е да се спре възпалителния процес в ставите. (Лекува.нет)
Често понятието псориатичен артрит се асоциира с псориазис. Едва пет процента от пациентите с псориазис развиват това заболяване. Протича с болки в ръцете, гръбнака и краката.
  Също като псориазиса и това заболяване се проявява при абнормален отговор на имунната система.

Ревматоиден артрит е заболяване, засягащо тъканите около възпалената става. Той може да засегне много органи и системи, а не само костната система.

Артрит на ръцете е една от най-неприятните форми на това заболяване, тъй като то води до обездвижване. Болката засяга малките стави и пръстите. Интензивността на болката може да бъде различна от умерена до силна и пронизваща.

 

Артрит на краката е другата изключително неприятна форма на ревматичното оплакване, която не рядко води до обездвижване. Сковаността се облекчава с уместен двигателен режим и хранителен режим.

Артрит на гръбначния стълб. Мъчителният артрит може да засегне и гръбначния стълб.
  Възпалението на ставите в тази област е отговорно за сковаността, специфичното пукане при движение, както и за кошмарното главоболие. Облекчава се с подходяща балансиране диета и физическа активност. Добре се отразява плуването и специална гимнастика за раздвижване на горната част на ръцете и долната част на гърба.
http://www.bgbilka.com/658/%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82/
--------------




Гласувай:
3



1. zaw12929 - Постингите ви са високо стойнос...
07.08.2018 13:50
Постингите ви са високо стойностни- написани9 с грижа за хората
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravkozdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 61466
Постинги: 27
Коментари: 16
Гласове: 112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930