Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2017 02:51 - OATS.AVOINE.ОВЕС е храна за сърцето.Съдържа антиоксидантни средства,които защитават от сърдечна нeдостатъчност.ОВЕСЕНИ:ядки,трици,люспи,каши,брашна,млека.Здраво
Автор: zdravkozdrav Категория: Рецепти   
Прочетен: 221 Коментари: 0 Гласове:
5



ОВЕСЕНИТЕ ядки, трици, люспи, каши, брашна, млека. Здравословно, без сол и без заxap. Oats in the Water,
B 100 гр. овесени ядки ce съдържат: 390 калории, 17 гр. протеин, 7 гр. мазнини, 66 гр. въглехидрати, 10 гр. фибри, вода 8%.
  Не съдържат холестерол и захари.
  Богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9.
  Богати са на минералите фосфор, магнезий, калий, желязо и мед.
  За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците (външна обвивка).
   Онколозите откриха, че влакнините в тях предпазват от рак...
  Овесът още от древността е известен като целебно растение употребявано при лечението на различни заболявания и за профилактика на много от тях:
  За сърдечната нeдостатъчност. Овесът е "храна за сърцето". Съдържа ценни антиоксидантни средства, които защитават от сърдечна нeдостатъчност. Изследвания са доказали, че хората с по-голям прием на пълнозърнести храни имат намален риск от сърдечно-съдови заболявания.
   Продуктите от овес съдържат бета-глюкан, разтворими фибри (овесените ядки съдържат близък процент, както разтворими така и неразтворими фибри), които е доказано, че активно понижават нивата на холестерола, което мнамалява риска от сърдечни заболявания.
  
Стабилните нива на енергия, които осигуряват също така са добра предпоставка за избягване на неконтролируем глад, а голямото количество фибри действа засищащо и спомага пречистването на храносмилателната система.
  Високото съдържание на фибри подобряват перисталтиката, като поддържат здрава храносмилателната система. Когато овесените радтворими фибри минат през червата, поглъщат много вода и по този начин завличат отпадъчни продукти. Ускорява се процеса на преминаване на отпадъчните материали през храносмилателната система, като така не се позволява на опасни вредни вещества да останат дълго време в червата и се подобрява ритъма на изпразване на червата. Оптималната доза фибри дневно, която предпазва от появата на злокачествени заболявания на дебелото черво, е между 30–35 грама.
image  Вид бактерия в долната част на червата, разгражда фибрите, постъпили с храната и води до образуването на субстанция, наречена бутират (вид мастна киселина), която има способността да потиска развитието на тумори в областта на дебелото черво и ректума.
  Приемането на достатъчно фибри намалява риска е от рак на простатата.
  За имунната система. Подобрява състоянието на имунната система, предпазва я от инфекции и стабилизира кръвната захар, понижава риска от диабет тип II. Диетолозите изтъкват ролята на фибрите съдържащи се в тях за забавяне усвояването на захарите.
   Общоукрепващо действие. Овесените ядки са много подходящи за възстановяване жизнените сили на хора изтощени в резултат на непълноценно хранене и за бързо възстановяване на болни след тежки заболявания.
  При възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт овесът оказва благоприятно действие.
  Прилага се и при повръщане и диария, някои форми на запек и за подобряване на перисталтиката
.
  Продължителната употреба на отвара от овес повлиява благоприятно на:
--аденома на простатната жлеза,
--повишеното съдържание на холестерол в кръвта. Холестеролът е веществото, което задръства всички артерии и най-вече коронарните сърдечни артерии, чието запушване води до инфаркт или гръдна жаба.
--задръжката на течности при сърдечносъдови и бъбречни заболявания.

  Външно, овесената слама се прилага при ревматизъм, подагра и кожни заболявания, придружени със сърбеж.

imageimage
 Овесени Ядки,  Трици,   Люспи,  Каша...
--Най-популярният начин за приготвяне на овесените ядки е чрез накисване или кипване 250 мл. вряла вода и 70-80 гр. овес.
--Hакиснати, овесените ядки запазват по-голяма част от витамините си.
--Заливане с нискомаслено кисело мляко и
канела, която има свойства да регулира кръвната захар.
--Гарнирате овесена каша с мед, кисело мляко и плодове. Внимателно с фруктозата и лактозата в тях.
--Попарени с вряла вода и след 15 мин. добавени мазнинка и сиренце, стават прелест.
--
Закуска с до 2 лъжици овесени ядки и холестерола е в норма.
--
4-5 супени лъжици цели ядки и малко сирене се запарват за 10 мин. с вряла вода и се добавя малко медец.
--
Овесените ядки да са добре накиснати или сварени, за да не дразнят чувствителен стомах.
--Овесените ядки не са ниско калорични - 100 грама овесени ядки са равни на около 300 калории. При консумацията на овесени ядки обаче със сигурност се ходи по-често до тоалетна!
--Яжте овесени ЯДКИ сутрин за закуска, а за вечеря по възможност - овесени ТРИЦИ с кисело мляко.
--
Овесена каша по няколко дни седмично, случва се и за следобед. Вкусно, засища, комбинира се с всичко. Евтино е.

--ОВЕСЕНИ ЯДКИ, ПРИГОТВЕНИ ЧРЕЗ ЗАЛИВАНЕ С ГОРЕЩА ВОДА. ЗАСИЩАТ ЗА ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ, ИМАТ ПРОЧИСТВАЩО ДЕЙСТВИЕ И КОНСУМИРАНЕТО ИМ ПРЕДПАЗВА ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

ОВЕС / OATS / AVOINE
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 1,628 kJ (389 kcal)
 
Carbohydrates 66.3 g
Dietary fiber 10.6 g
 
Fat 6.9 g
 
Protein 16.9 g
 
Vitamins
Thiamine (B1) (66%) 0.763 mg
Riboflavin (B2) (12%) 0.139 mg
Niacin (B3) (6%) 0.961 mg
Pantothenic acid (B5) (27%) 1.349 mg
Vitamin B6 (9%) 0.12 mg
Folate (B9) (14%) 56 μg
 
Minerals
Calcium (5%) 54 mg
Iron (38%) 5 mg
Magnesium (50%) 177 mg
Manganese (233%) 4.9 mg
Phosphorus (75%) 523 mg
Potassium (9%) 429 mg
Sodium (0%) 2 mg
Zinc (42%) 4 mg
 
Other constituents
β-glucan (soluble fibre)  4 g
  Родината на овеса е Монголия (държава в Азия, граничеща с Русия на север и с Китай на юг). image Опознаването и използването му като култура започва около две хиляди години пр. н.е. 
 
image В Европа, най-древните следи от култивирани форми на овес са от бронзовата епоха (до 800 г. пр.н.е..) на територията на Швейцария, Франция и Дания.
  А първото писмено споменаване на овеса, е в записките на древногръцкия лекар Диейхс, от IV век пр. н.е.
  Плиний Стари пък писал, че древните германци отглеждали овес, а от семената му варили каша.
  През 779 г. овесът придобива значителна известност в Англия. В тези влажни и студени райони овесът бил единствената култура пригодна за растеж. Овесената каша, приготвена от овесено брашно, вода и сол, била основната храна за жителите на Шотландия и на острова. Овесът бил пренесен в Северна Америка от шотландци. Първоначално на островите Елизабет, недалеч от щата Масачузетс. От тук е разпространен на целия континент. Наложил се в приготвянето на каша, пудинг, разнообразни печива. И като храна на конете.
  В Русия, овесът се явява един от най-важните от XII век. Този факт е споменаван още в „Начална руска летопис“ на древния монах и писател Нестор Летописец.
image-image--
  В наши дни Русия е световен лидер в производството на овесено зърно. Отскоро съюзеният европеец, плаща твърде скъпа цена за световно търсения руски овес. USA-Санкциите срещу Русия качиха над 20 пъти в ЕС, цената на килограм от здравословния продукт, произведен в североизточните европейско-азиатски поля на огромната многонационална държава.

Ten Oats Producers 2013
Thousand Metric Tons
image Russia 4,027
image Canada 2,680
image Poland 1,439
image Finland 1,159
image Australia 1,050
image United States 929
image Spain 799
image U Kingdom 784
image Sweden 776
image Germany 668
World Total 20,732



Гласувай:
5
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravkozdrav
Категория: Рецепти
Прочетен: 12612
Постинги: 19
Коментари: 7
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930