Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2017 03:41 - Колко мед да ядем на ден? Като знаем, че: Преяждане с Мед, Зехтин и Сол е опасно за здравето.За да се усвои правилно са нужни 2 приема по 20 гр. мед - всеки ден
Автор: zdravkozdrav Категория: Рецепти   
Прочетен: 6959 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 04.10.2017 05:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пчелният МЕД. За подсилване имунитета, трябва да се приемат всеки ден по 40 гр.мед - тоест до 2 супени лъжици или поне минимум 1 кг месечно.
  Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 1 супена лъжица мед, което е 20 грама, в 1 чаша ХЛАДКА НЕ ГОРЕЩА вода - 2 пъти дневно. Винаги 1,5-2 часа преди ядене.
  Временна лечебна всекидневна максимална доза за възрастен човек е до 100 г./до 5 супени лъжици по 20 гр.
  На деца се дава 3 пъти дневно по 10 грама (по 1 чаена лъжичка), което представлява до 30 г.

   Първото дневно приемане на мед да става в сутрешните часове на деня, заради съдържането на много въглехидрати, които дават енергия и калории за цял ден.
   Топло мляко с лъжица мед - вечер, преди сън, е прекрасен лек за гърло, отпуска целия организъм, сгрява и предразполага за добър сън. Медът е отлично лекарство при простуда.
    Медът не е полезен, ако се консумира при висока температура – не трябва да се топи при повече от 40 градуса С, при което медът губи полезните си свойства и витамини.
   В меда, за разлика от плодовете, витамините се запазват за по-дълго време.
Внимание: Продължително ежедневно надвишаване дневния прием над 40 гр. мед, води до лесно напълняване, тъй като в състава - освен фруктоза, влиза и около 40% глюкоза! 
Внимание: Големите дози мед, особено над 100 гр. дневно и без нужда - изтощават ПАНКРЕАСА, известен още като Задстомашната Жлеза. В меда има доста глюкоза, за която трябва инсулин. Има и захароза, която в някои видове мед достига до 8%. Панкреасът започва свръхпроизводство на инсулин, което се запазва известно време след спиране яденето на мед, което пък води до чувство за глад.
 
Ако се нахранваш с мед - кръвната захар се повишава. При такова сериозно прекалява с консумация на мед, последствията са свързани с П овишаване на теглото, Претоварване на панкреаса и Черния дроб, възможност за Инсулинова резистентност. В такива случаи се изисква повече движение или спортуване за да може Глюкозата в кръвта да се използва по енергийно предназначение.
   Панкреасът е орган
, разположен в предната част на коремната област. Основната функция на този орган е секрецията на храносмилателни ферменти и производство на ред важни хормони, осигуряващи ендокринната функция на жлезата. В състава на панкреатичните ферменти влизат-липаза, ά-амилаза, фосфо-липаза, протеолитични ферменти (еластаза, химотрипсин и трипсин). Задстомашната жлеза обхваща с два сегмента дванадесетопръстника и се открива в него с два изводни канала.

image  Разположение на панкреаса: 1-Хранопровод, 2-Диафрагма, 3-Стомах, 4-Черен дроб, 5-Жлъчен мехур, 6-Дванадесетопръстник, 7-ПАНКРЕАС, (8-Далак

                    Състав на Пчелния Мед:
Белтъчни вещества, Витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, Провитамини - A, PP, Органични киселини, Ензимна инвертаза, липаза и Много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества.
  В чистия пчелен мед има още: инвертна захар ( плодова или гроздова ) - 73%, тръстена ( цвеклова ) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини - 0,1%, минерални вещества - 0,1%.

В 100 гр. мед има около 325 калории, които се усвояват много бързо от организма. В 1 лъжица мед - около 20 грама, се съдържат 65 кал. и още.:

  • вода - 21%,
  • белтъци - 0,4% ,
  • Въглехидрати (70-80%), представени главно от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди.
  • Органични киселини - винена, лимонена, млечна, мравчена и др.
  • Минерални вещества - калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий.
  • Аминокиселини, около 20 на брой - глуутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.
  • Медът дава много енергия, сила и издържливост на които го ползват.
  • В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т. е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че който употребява мед, бързо възстановява изразходваната мускулна енергия.
  • Препоръчва се Пчелен мед на стари хора и деца.
  • на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване.
   Съхраняване. Медът е най-трайния хранителен продукт - има неограничена трайност, когато е съхраняван на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми, в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове.
  Но той мигновено попива миризмата на риба, сирене, кисело зеле. Така че не се оставя в мазето до зимнината. В хладилника е прекалено влажно за него.
  Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване ферментите в пчелния мед се разрушават. Най-вече става дума за инхибин - ферментът с противо-микробно действие.
  При гореща температура над 150° животворният меден балсам става проста въглехидратна смес.
  Медът не бива да се съхранява в метални съдове заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда. Такъв мед може да предизвика неприятни усещания в стомаха и дори отравяне. Препоръки...
  • При употреба на Мед вместо Захар - в готварски рецепти, ползва се количество, което е наполовина на захарта.
  • Една супена лъжица мед - 20 грама, съдържа 60 кал. Приета сутрин на гладно ще помогне за повишаване на метаболизма, баланса на хормоните и горенето на мазнините.
  • Пчелен мед не трябва да бъде единствен хранителен източник за наяждане. Той е прекрасно лечебно и хранително средство, когато е в комбинация с други храни. Така организмът ще бъде подсигурен с всичко необходимо.
Пчелният мед.image
  Представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, обогатяват го с ензими в своята гушка
  image и го складират във восъчни пити. Медът дава много енергия на които го ползват.
                 Познат от древността.
  Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта.
  Древните гърци обожавали меда, смятайки го за важен елемент при храненето, което намира отражение и в митологията им - амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед.
  В Англия медовината е позната като национално питие отпреди 2 000 години.
  Освен всички други ценни качества, които притежава, медът помага и при главоболие и облекчава махмурлука.
  Медът предпазва от махмурлук и от резки промени в нивото на алкохол, благодарение на съдържащата се фруктоза, която спомага за по-бързото разграждане на алкохола.
  
В 1 килограм мед се съдържат до 3 400 калории енергия. Относителното тегло на меда е 1,4. Тоест 1 килограм вода, заместен с мед тежи 1,400 кг.
  Естествено, свойството на меда е рано или късно да кристализира. Това явление още се нарича Захаросване. В европейски страни на пазара по-добре се приема кристализираният мед, защото при него е сигурно, че съдържанието на вода е спаднало на 18% и всички останали свойства са запазени. Кристализиралият мед има още едно предимство - по-добре се смесва с други препарати при изготвянето на лечебни средства.
  При течните методи за изготвяне на лечебни смеси с мед се срещат трудности поради разликата в относителното тегло на съставките и утаяването им на слоеве.

   Видове мед по произход: Бива нектаров, манов и боров мед.
  Изходящият материал за нектаровия мед е нектарът, който пчелите събират от цветовете на растенията.
  За мановия мед - изходящият материал е маната - сладък сок, отделян от листните въшки и други насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета.
  Боровия мед, е от борови връхчета, сварени търпеливо със захар. Начинът на приготвяне наподобява този на обикновените сладка.



Гласувай:
10



1. zdravkozdrav - http://lechenie.bg/kogato-krakat-se-shvane-problemat-ne-e-v-defitsita-na-magneziy-v-organizma/
04.10.2017 06:02
Koгaтo kpakът ce cxвaнe – пpoблeмът нe e в дeфицитa нa мaгнeзий в opгaнизмa
http://lechenie/kogato-krakat-se-shvane-problemat-ne-e-v-defitsita-na-magneziy-v-organizma/
цитирай
2. nedovolen - Хвала за постинга. Аз лично за го...
07.10.2017 14:26
Хвала за постинга. Аз лично за година употребявам една тенекия мед, предимно лъжица сутрин с кафето. Понякога, като се събудя през нощта, лъжица-две с чаша вода.

Говедо ако срещне цвете, ще го стъпче, човек - ще го откъсне, пчелата - ще направи от него мед. И мъдреца и светеца не могат да правят мед, могат само да го ядат. Кой е най-умният?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravkozdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 61303
Постинги: 27
Коментари: 16
Гласове: 110
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930